Mystery

rakelici3

Third of five. Old wooden church in village Rakelići near Prijedor (cca 20 km south-east), Republic of Srpska, BiH. I don’t have much info about it. Tried to find local priest but without success.

rakelici2

This church is very intriguing. That’s why I called this post Mystery. There is no any info about it on the internet, people who lives there (at least those I talked to) don’t know much about it. There are many strange things. I was first person who walked around church in some time seeing that snow was untouched. Windows are broken. There is no cross on the top of the tower. And new church which is only few meters away has been visited often. There is a number 1859 next to the main entrance door engraved in wood, so I assume that is the year of built.

rakelici4

rakelici1

Some people asked me about my HDR workflow, so I decided to write it here.
First of all, I take my images on tripod and with delayed shutter of 2 sec. Usually, I’m taking not less then five images with different shutter speed (one full stop each). I generate HDR with Photomatix Pro (it is possible to do with both raw or jpg images). Slight tone mapping correction and after that I open my generated HDR image in Photoshop. I’m using NIK Software Photoshop plug in (which is great) and in it, Silver Efex Pro for BW conversion. Increasing contrast is only thing I do after the conversion. Then, if it’s necessary, I work on my image in Viveza (on of NIK applications) which is great with a unique U-point technology. A bit additional curves adjustment and that is it.

Author: Igor Motl

Freelance photographer from Prijedor, Bosnia whos work is mainly based on portrait photography and photo stories.

10 thoughts on “Mystery”

 1. Obrada je brutalna!Prva fotka po meni ima previše neba iznad( a i te fleke na senzoru bi trebalo očistiti 😉 ) Druga i treća su mi ,baš dobre a ni poslednja ne zaostaje.Uvek me nreviraju ti kablovi struje,pa ja to kloniram.E sad ,imam utisak da ti fotke hronično,a blago, cure u desno.Ništa alarmantno al tako mi deluje 🙂

 2. Meni to sto mnogo neba ima iznad svake od njih i ne smeta mnogo. Da budem iskrena, izgledaju mi kao one crkve na slikama Milica od Macve, lete u nebo. Pa za nebo su i sazdane, zar ne?
  Vladika Hrizostom u Vrscu mi je rekao da stare crkve imaju mala vrata jer:”… vrata simbolizuju ulazak u pecinu, gdje je Hrist i rodjen, a visoki zvonici i krovovi doticu nebo, da se rodimo iznova…” Pogledaj gotske, katolicke krovove i zvonike, nemaju li istu imboliku? Ako ti padne na pamet da ih saberes u neku zbirku, a to bi bilo odlicno, jos da ih se proprati sa po kojom tajnom iz crkvenih knjiga…..????????

  1. Hvala na komentaru Dušice!
   Da… u razgovoru sa pojedinim sveštenicima, slušao sam istu priču koji si i ti ispričala i vjerujem da ima nešto u samoj simbolici. Ono što ja želim je da objedinim sve te objekte na jednom mjestu uz neki moj lični pečat. Objašnjenja koja se trudim da dam uz svaki set su u principu činjenično stanje i odraz tog vremena u praktičnom-životnom smislu a ne toliko u religijskom. Ostale su mi još dvije crkve i ko zna… možda nekad i napravim monografiju. 🙂
   Tužno je to što ljudi jako malo poznaju svoju okolinu. Jako je teško doći do pravih informacija vezanih za samu gradnju i istoriju objekta. Koliko je interesantno, toliko je i tužno.
   Igor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: