City portrait #19 – Rade Stupar

rade stupar
Rade Stupar – an actor. Oldest active actor in Prijedor city theater (although – retired officially). He played over thirty different characters in his career in several hundreds of shows. Very calm and pleasant person as well as expressive actor.
I imagine this portrait as a symbol to theater and that is why to faces on both sides of a photo. Tragedy and comedy. I put two lights setup on both sides of a subject and without any light modifier to gain a dramatic face expression. Put my camera to synchronize flashes on first curtain and through 30 seconds exposure we did two “side” faces that I lit up with small led torch (6 seconds each). Photo is taken in pitch dark so I needed some orientation points for subject where to stand. I used even smaller led torches on the flour.

rade stupar-2

Author: Igor Motl

Freelance photographer from Prijedor, Bosnia whos work is mainly based on portrait photography and photo stories.

5 thoughts on “City portrait #19 – Rade Stupar”

 1. Znam da je nešto slično radio Vanja prije neku godinu koristeći video projekciju u toku praizvedbe predstave “Galeb”
  Ti znaš da ja nemam mišljenje u likovnom smislu jer svakog likovnog kritičara koji se nikad latio ovog medija nije, ja kritički promatram…
  Twehnička izvedba tzv multiple ekspozicije u redu jer to je nekada s analognom tehnikom bilo mnogoooo teže a sada je digitala i ako primjeniš osnovne postulate naučene iz analognog imaš ga. Mislim da ti je bilo daleko teže onaj rad s Tihomirom Ilijaševićem nego ovo. Naravno opet tehnički mislim. Ništa drugo…

 2. Hm… ne bih se složio da je bilo išta teže osim situacije da si na rezultat morao čekati dok ne razviješ film. Čak mislim da je film u ovakvim situacijama mnogo fleksibilniji i lakše oprašta greške. Nije u pitanju mnogostruka ekspozicija. Ovo je jedna ekspozicija od 30 sekundi i isto kao kod Tihinog portreta kombinovao sam blic rasvjetu sa konstantnim izvorima svjetla. Nije teško ako znaš šta možeš da očekuješ od tehnike koju koristiš i kad pažljivo isplaniraš svaki segment kompozicije. Za ovu fotografiju mi je bilo dovoljno samo da postavim orijentire i izmjerim vrijeme za koje ću da osvjetlim lica sa strane. Tri probna snimka i gotovo.
  Igor

 3. Ok ja to i mislim jednostavno tehnika koja se bavi višestrukim pozicioniranjem objekta i dosvjetljavanjem da li se to zove multipla ekspozicija ili nekako drugačije nije sada ni bitno…Bitan je ako se slažeš rezultat ako si ti zadovoljan.
  S filmom je bilo mnogo teže opet kažem jer nisi to mogao uraditi tehnikom koja nije imala kočenje okidača i olabavljivanje filma da tako kažem tako da se ručica ili kako smo je mi popularno tada zvali obrva nategne za slijedeći snimak. Ili držanje u potpunom mraku kao ti na režimu koji je radio napr. prvo okidanje otvaranje zavjesice a drugi zatvaranje zavjesice. Opet ponavljam nemam namjeru da držim časove mada ispada…Ionako ti znaš da to ne bih radio džabe prijatelju.

 4. Da rezimiramo… 🙂 … Kao šo si rekao… rezultat je ono što se broji. Na koji način, kojom tehnikom ili kojim putem… to je zanemarljivo… jer… ako fotografija “škripi”, tehnika je u potpunosti nevažna… i obrnuto.

 5. Dobro izgleda. MOžda bi mogla da bude figura u sredini još manja i sa tim bi povečao kontrast između forma. Sviđa mi se osveljenje sa leve i desne, jer dvije polovice. MOžda bi levi i desni obraz isto morao, da bude osvetljene samo sa jedne strane. Vanjske strane mislim, da bi bilo najbolje.
  Ali to je stvar okusa. Fotografija radi 300/sat
  B5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: